fotos

NATUURSTENENHUIS

VLOERAFWERKING

 

De afwerking van de vloer heeft uiteraard direct verband met de toegepaste ondervloer. In de oudere Franse boerderijen is dikwijls ofwel een vloer aanwezig van "terre battue" ofwel sprake van een veelal sterk verweerde houtenvloer of een combinatie van deze twee typen vloeren. 

De kwaliteit van de ondervloer, en met name de sterkte ervan, is van grote invloed op het al dan niet ontstaan van problemen (scheurvorming bijvoorbeeld) in de bovenvloer (afwerking). We onderscheiden in dit verband drie typen ondervloeren: 

 1. Betonvloer ("dalle") op grondslag zoals op rots, steen (of terre battue)
 2. Betonvloer of elementenvloer met daaronder kruipruimte/ kelder (systeemvloer etc.). Vele systemen maar meestal op basis van principe dragers met daartussen vulelementen waarop een "druklaag"gestort wordt.
 3. Vloer met houten constructie (balken, vloerdelen)

Factoren die de keuze van afwerking bepalen zijn:

 • esthetische factoren : wat vindt men mooi of praktisch
 • intensiteit van gebruik, aspecten als onderhoud en toelaatbare slijtage e.d.
 • bouwfysische factoren: beperken van kans op condensatie, warmteverlies
 • installatietechnische factoren: is er sprake van in te bouwen leidingen , vloerverwarming e.d.
 • resterende beschikbare ruimte voor eventuele verhoging vloer (dorpels, deuren, verdiepinghoogte)
 • vermijden van kans op ongedierte (muizennesten, kakkerlakken e.d.) bij vloeren met holtest, tussenruimtes e.d.)

Bij de keuze van de afwerking zijn er de volgende mogelijkheden:

 •     geen afwerking
 •     gladde afwerking (op steenachtige vloeren)
 •     plavuizen, tegelwerk
 •     Houten vloeren/ parket (als beschermende laag: wax, lak, beits, olie, etc)

Gladde afwerking

Een zogenaamde designvloer is verkrijgbaar in diverse soorten zoals bijvoorbeeld woonbeton; een vloer op basis van epoxy met speciale minerale vulstoffen in diverse grijstinten met een betonachtig uiterlijk maar ook een ambachtelijke vloer op basis van cementstoffen en afgewerkt op een oliebasis en op waxbasis. 

Kiest u voor een strakke vloer, dan kunt u uiteraard ook nog kiezen voor een gietvloer; Gietvloeren zijn kunststofvloeren met een strak of een betonuiterlijk op basis van speciale epoxy, wellicht niet de meest voor de hand liggende keuze voor een boerderij met autenthieke elementen.

plavuizen, tegelwerk

Plavuizen zijn keramische producten met als grondstof klei. In Frankrijk werden deze in de meer welvarende streken in woningen toegepast. Plavuizen zijn groffer van oppervlaktestruktuur en moeten meestal in een mortelbed verwerkt worden. Bij gladdere produkten zoals vloertegels kan (afhankelijk van de ondergrond) verlijming plaatsvinden.

  Houten vloeren/ parket

Bij houten vloeren gelegd op beton dient aandacht te worden besteed aan vocht vanuit de betonnen vloer. Indien hier sprake van kan zijn dient de houten vloer op regels bevestigd te worden waarbij er zorg voor gedragen dient te worden dat er tussen onderkant vloer en beton geventileerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van houten regels waarop de houten vloer gelegd wordt. Het leggen van alleen een folie onder de vloer is niet altijd voldoende. Schimmelvorming kan dan optreden. Bij het leggen op een blijvend droge betonvloer zijn een "ondervloer" of verlijmen goede mogelijkheden. In alle gevallen kan de hoogte van het vloerpakket een probleem worden.

 

 

Wij kunnen u adviseren over opname en inventarisatie en advisering inzake verbouwing en/of het maken bouwtekeningen en berekeningen. Verder kunnen wij helpen met huur en verhuur van vakantiewoningen. Op de pagina Diensten kunt u meer vinden welke service wij specifiek aan u kunnen leveren.

 

 

 

 

Cliquez pour agrandir l'image

voorbeeld elementenvloer in opbouw

Betonlook

voorbeeld cementgebonden "designvloer"

 

plavuis

 

franse plavuis 2

 

houten vloer

     

Contactgegevens:    

info@natuurstenenhuis.nl