fotos

NATUURSTENENHUIS

LAUZEDAKEN

 

Lauze's en Lauzedaken

Lauzes zijn platen van natuursteen van wisselende afmetingen (ca. 50 cm. vierkant) die als dakbedekking gebruikt werden en soms nog worden. Veel daken zijn in de afgelopen jaren vervangen vanwege veroudering van de dakconstructie en met name de problemen samenhangend met verzwakking van de dakconstructie door gevolgen van lekkage. (zie ook: dakconstructie)  De specifieke problemen die zware dakbedekking zoals lauze's  kunnen geven ( zoals spatkrachten op muur)  spelen hier een belangrijke negatieve rol aangezien het eigengewicht van een lauzedakbedekking ca. 200 kg/m2 bedraagt. Dit is drie á vier keer het eigengewicht van een pannendak.

lauzedakingestort

De lauze's werden vroeger op het dakbeschot gelegd met een laag aarde als buffer. In sommige streken en bij een grotere dakhelling werden ze met houten doken of met gesmede spijkers op het dakbeschot gefixeerd. De minimale dakhelling bij lauzedaken is ca. 25-30 graden. De grotere lauze's liggen in principe aan randen dak en onderaan. Naar de nok toe liggen de kleinere lauze's. De nok wordt gerealiseerd door een betonnen nokpan (zie foto hieronder) maar een meer authentieke oplossing is het in elkaar haken van de lauze's aan de top. (inhaakpunt)

lauze

Veelal zijn in de loop der jaren lauze's vervangen door (losliggende) dakpannen om de dakbelasting te reduceren. Als men hier weer de oorspronkelijke dakbedekking van lauze's wil plaatsen dient uiteraard bekeken te worden of de dakconstructie verbeterd of vervangen moet worden. 

dakchantoud lauzedakchantnieuw

lauzedak (deels) vóór restauratie voorbeeld van lauzedak (na de restauratie)

 

Restauratie lauzedaken

Het beroep van lauzelegger ("lauzeur") is langzaam aan het verdwijnen. Bovendien is het restaureren van een lauzedak een nogal prijzige aangelegenheid waarbij alleen de arbeid al gauw rond de 300 euro per m2 kost en waarvoor lang niet altijd subsidie verkrijgbaar is. Subsidiering is afhankelijk van departement en het jaar waarin men de subsidie aanvraagt. De mogelijkheid tot subsidie bestaat uitsluitend als het een "maison principale" betreft.

Als men de beschikking heeft over een partij extra lauze's of men kan deze kopen, dan is een lauzedak met de juiste expertise goed te restaureren. Dikwijls is voor rond de 10 euro per m2 een partij mooie lauze's te koop.  De materiaalkosten vallen in het niet bij de arbeidskosten.  Wij hebben een alternatieve restauratiemethode ontwikkeld die zeer goed werkt en hebben deze methode dan ook meerdere malen toegepast. Het grote voordeel van deze methode is dat het dak onder de lauze's reeds waterdicht is en dat het dak tevens geïsoleerd is hetgeen bij andere legmethoden lastig te verwezenlijken is.

lauzedakrestauratie lauzebevest1
 

Een voorbeeld van een dakrestauratie met lauzes, is te vinden in dit document. (zie: small  lauzeleggen).

 

Op onderstaande sites meer informatie en afbeeldingen van lauzedaken:

 

Wij kunnen u adviseren over opname en inventarisatie en advisering inzake verbouwing en/of het maken bouwtekeningen en berekeningen. Verder kunnen wij helpen met huur en verhuur van vakantiewoningen. Op de pagina Diensten kunt u meer vinden welke service wij specifiek aan u kunnen leveren.

 

 

lauzedakconstructie

lauzedak ingestort

dakrochebingestort

lauzedak marktplaats

lauzedak dakkapel

lauzedakchant1

lauzedaken tentdak

lauzedak Stclem

lauzedak stclem2

lauzedaken gourg

lauzedak restauratie stclem

dak

     

Contactgegevens:    

info@natuurstenenhuis.nl