fotos

NATUURSTENENHUIS

GEVELOPENINGEN

 

Bij de natuurstenen muren is meestal sprake van kozijnstenen die een sponning hebben waarin het (houten) kozijn geplaats moet worden. Bij restauratie van oudere boerderijen zal een kozijn op de plaats komen van de deuren en luiken die vroeger door middel van een "duimgeheng" direct op de muur bevestigd werden.

Aangezien de sponning aan de binnenzijde van de kozijnsteen zit is men genoodzaakt naar binnen openende ramen en deuren te maken. Bij raamkozijnen en zeker bij deurkozijnen is aandacht voor de detaillering aan de onderzijde dan extra belangrijk. Het toepassen van een "valdorpel" bij deuren is hier een mogelijke oplossing ter voorkoming van hinderlijke drempels bij de entree.

Materiaalsoorten

De meer duurzame en oorspronkelijk toegepaste houtsoorten (zoals kastanjehout) zijn hierbij wenselijk. Kastanjehout is duurder dan tropisch hardhout (ca. 20 %) en lastiger te maken en bewerken, maar ook esthetisch beter. Tropisch hardhout is ook om andere redenen minder wenselijk ; het is in feite ook niet "duurzaam".

Kozijndetaillering

Bij de realisering van nieuwe kozijnen is nauw overleg met de menuisier nodig. Met name de degelijkheid van kozijnen en een goede detaillering zijn hierbij aandachtspunten. Bij de keuze van profielmaten van kozijnen moet men het evenwicht zien te vinden tussen stevigheid en rankheid.

 

deurlachapboogtabbuitendeur

 

 

Wij kunnen u adviseren over opname en inventarisatie en advisering inzake verbouwing en/of het maken bouwtekeningen en berekeningen. Verder kunnen wij helpen met huur en verhuur van vakantiewoningen. Op de pagina Diensten kunt u meer vinden welke service wij specifiek aan u kunnen leveren.

 

 

 

kozijnstenen in opbouw

kozijnstenen rond deur

raamsteen tab

raamopening steen

dubbele deuren

     

Contactgegevens:    

info@natuurstenenhuis.nl